Tuesday, 29 November 2011

TRANSLATING ?

Hai assalamualaikum.

Post hari nih pasal translate. Yeah, Google Translate or whateverlah. Kebanyakkan kartun yang kita tengok sekarang nih telah dialih bahasa. Daripada Bahasa Inggeris kepada Bahasa Melayu, Bahasa Jepun kepada Bahasa Melayu, and the list go on and go on. Of course lah ia baik sebab kanak-kanak boleh memahami apa yang cuba disampaikan oleh kartun tersebut. But bila difikirkan balik, ada beberapa kekurangan.

Antara kekurangan tersebut ialah kanak-kanak zaman sekarang susah nak improve dalam Bahasa Inggeris. Means, kalau setiap hari seorang kanak-kanak tuh tengok kartun yang telah dialih bahasa kepada Bahasa Melayu, bila dia nak belajar Bahasa Inggeris? Dekat sekolah ke? Tapi bayangkan kalau kanak-kanak tersebut malas belajar. Masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.

Eiqa bukannya nak suruh kita mengagungkan bahasa luar, tapi kalau untuk kebaikan diri sendiri dan masa depan takpe kan? Means, jika seseorang tuh dapat menyambung pelajaran keluar negara, tapi dia tak tahu Bahasa Inggeris, dia juga akan susah nanti. So fikirkanlah yee.

Eiqa nih bukanlah pandai sangat Bahasa Inggeris, bolehlah jugak. Eiqa memang minat Bahasa Inggeris. Dari sekolah rendah sampailah sekarang. Umi pun English teacher, so dari situlah mulanya minat Eiqa dalam Bahasa Inggeris. Setiap hari Eiqa akan dengar lagu Inggeris to improve my English. Beside that, Eiqa memang suka gile tengok movie-movie English. Kalau ada perkataan yang Eiqa tak faham, Eiqa akan tanya Umi or refer to dictionary.

Happy reading and assalamualaikum


Lagu tema Wonderpets pun telah dialihkan bahasanya. Yawww

No comments: